Rate this post

Odlučili ste se riješiti viška kilograma, a znate da je trčanje jedan od najboljih načina za topljenje masti, uz slične aktivnosti kao što su vožnja bicikla ili rolanje. Marljivo trčite, znojite se, pazite na prehranu, a zla sprava još uvijek pokazuje isti broj? 

Logično bi bilo da što brže trčite i znojite se učinkovitije topite mast, no tijelo ima tajnu. Nije svaki znoj isti i ne troše se svi makronutrijenti jednako. Naravno, da bi se stvorili preduvjeti za gubitak kilograma potrebno je unositi manje kalorija nego ih potrošimo, ali isto tako treba paziti kakve kalorije unosimo. To je tema o kojoj se da raspravljati danima. 
Svijet u kojem živimo vođen je pohlepom i svi žele priskrbiti sebi što više novca ne mareći pri tom za druge ljude. Zbog iskonske pohlepe bogatih ljudi, pod izlikom da je masovna proizvodnja neophodna za priskrbljivanje hrane svima na svijetu, se populacija cijelog svijeta kontinuirano truje. S jedne strane nam govore kako moramo prihvatiti GMO da bi bilo dovoljno hrane za sve, a s druge unatoč toj masovnoj proizvodnji, milijuni ljudi žive gotovo bez ikakve hrane. Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da se tone i tone hrane svakog dana bace. Zašto?

Jer određenim ljudima odgovara pretjerana potrošnja, pretjerana kupovina i bolesti koje genetski modificirana hrana i hrana tretirana raznim kemikalijama uzrokuju. Farmacija je jedna od najvećih svjetskih industrija, a javna je tajna da farmaceuti prvo osmisle bolest pa tek onda lijek. Trudite se što više izbjegavati hranu koja se nudi u trgovačkim centrima i koja izgleda presavršeno. Nisu naše bake bile lude kada bi rekle da nešto ne valja s voćem i povrćem koje ni kukci ne žele jesti. Većina voća i povrća se dodatno prska nakon branja kako bi ostalo svježe.
Nemojte žaliti tih nekoliko kuna razlike i uputite se na tržnicu. Bake koje se trude oko svog povrća možda ne stvore dovoljno za cijeli svijet, ali kada bi im se pružili bolji uvjeti i mali proizvođači bi se mogli izboriti za veći dio kolača. Vi budite dio promjene i bojkotirajte ono što vam se nameće. Pomozite ljudima koji cijene zemlju, prirodu i svoje kupce. Bake s tržnica neće vam prodavati maglu već prave domaće proizvode koji će imati nevjerojatno pozitivne učinke na vaše zdravlje.

Vratimo se s hrane na trening jer imamo savjet kojim ćete izgubiti kilograme mnogo brže nego biste to učini da ne znate tu zanimljivu tajnu.

Kakvu ulogu ima kisik u mršavljenju?

Za razgradnju bilo kojeg makronutrijenta potreban je kisik, a upravo o trenutnoj razini kisika u organizmu ovisi hoće li vaše tijelo trošiti masti, ugljikohidrate ili bjelančevine. 

Prije svega morate znati da jedna litra kisika može poslužiti za oslobađanje samo 20,2 kJ energije. Ugljikohidrati su primarni izvor energije pa stoga za razgradnju glukoze ( najmanjeg i najjednostavnijeg među njima) treba i najmanje kisika, 1 gram glukoze razgradnjom oslobađa 17,3 kJ energije što znači da vam za razgradnju grama glukoze treba 0,86 litara kisika.Kakvu ulogu ima kisik u mršavljenju?

Sekundarni izvor energije su masti koje razgradnjom jednog grama daju čak 38,9 kJ energije, ali zato iziskuju mnogo više kisika za svoju razgradnju. Bjelančevine ne bi trebale biti izvor energije, ali kada tijelo nema nikakvih zaliha glukoze, a izašli smo iz aerobnog stadija rada pa nema ni dovoljno kisika dolazi do razgradnje proteina koji oslobađaju 18,2 kJ energije po gramu. Jednostavnom računicom dođemo do zaključka da za razgradnju 1 grama masti tijelo troši skoro dvije litre kisika (1,93l). Unatoč tome što glukoza ima najmanju energetsku „težinu“ ona je primarni izvor energije zbog jednostavnosti i brzine razgradnje. Možemo to usporediti s triješćem za potpalu koje brzo plane, ali brzo i izgori. Masti,s druge strane,možemo usporediti s teškim i punim drvetom hrasta koje će se mnogo teže zapaliti,ali će zato gorjeti mnogo duže i dati mnogo više topline. 

Po tome se da zaključiti da ćete trčanjem prvo sagorjeti trenutne zalihe glukoze, ali ako se budete održavali u aerobnom stadiju počet će vam gorjeti i masti. Aerobni prag varira od osobe do osobe, ovisi o genima i fizičkoj spremi pojedinca. Precizna testiranja su skupa, ali ako trčite laganim ritmom u kojem možete disati dublje ne bi trebali izaći iz stadija u kojem tijelo uz pomoć velikih količina kisika topi mast. 

Nemojte se zato više podsmjehivati ljudima koji u šuškavcima trče skoro s noge na nogu dok vi pokraj njih jurite kao zečevi.  Brzo trčanje i trčanje s promjenama tempa ima svoje prednosti, ali ako vam je cilj topiti masti puno se više isplati biti kornjača nego zec.
Ako želite biti ustrajni kao kornjača, no ipak vidjeti rezultate malo brže, kontaktirajte nas preko stranice zdrav-život.com.hr i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo vam pomogli. Naša trgovina sigurno ima asa u rukavu za svaki vaš problem.
Ne sramite se već živite sretno i zdravo uz zdrav-život!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here