Rate this post

Gubitak kose i tzv Alopecija areata su problemi s kojima se sve više i više ljudi žali. Zašto kosa ispadne i može li proces gubitka kose biti spriječen? Provjerite koji uzroci pretjeranog gubitka kose mogu biti. Gubitak kose je fiziološki proces koji utječe na sve. Kosa ispada svakodnevno – ako ih izgubite u roku od jednog dana na oko 100, nema razloga za zabrinutost. Međutim, ako izgubite više od 100 dnevno, a na njemu se ne pojavljuju novi, to je medicinski problem. Što može biti uzrok pretjeranog gubitka kose?

Gubitak kose – krivac za stres, depresiju ili bolest

Kosa je od 2 do 6 godina. Tijekom tog vremena prolazi tri faze: rast, smrt (prestaje rasti, korijenje se kreće prema usisu stana) i odmor (lako pada, na primjer kod češljanja ili pranja). Pribl. 80 posto kosa je u fazi rasta i samo 3-5 posto. u fazi mirovanja. No događa se da je životni ciklus kose poremećen: počinje biti više u fazi odmora, što je na kraju znatno duže. Novo rastuća kosa je slabija i pada brže. Czupryna je jasno nazubljena.

Uzrok prekomjernog gubitka kose može biti teški stres, depresija, operacija, prošlost zarazne bolesti (čak i gripe), lijekovi (npr. Neki antibiotici, lijekovi za hipertenziju, zgrušavanje krvi). Baldness također može biti uzrokovan mršavljenja, drastična prehrana niska u željeza i vitamini B mogu biti odgovorni za to.

Prema stručnjaku

specijalist dermatolog, Piotr Szlęzak
Nepovoljni procesi u tijelu muškaraca i žena mogu uzrokovati da kapsula kolagena oko korijena kose postane fibrozna. Okriljeni korijen slabo je hranjen i manje dobro vezan u vlasištu. Kosa koju proizvodi stvara razrjeđivač, ispada i nakon nekog vremena prestaje rasti. Proces tekućine počinje. Da biste to spriječili, dvostruko učinite: popravite korijen kose u vlasištu i stimulirajte njegovo obnavljanje dajući hranjive tvari. Njihov nedostatak uzrokuje slabu prehranu folikula kose.

Srećom, stanjivanje kose zbog stresa ili bolesti je privremeno. Kada nadvladate bolest ili stres, odustanite od razarajuće prehrane ili zamolite liječnika da promijeni lijek na neutralnu kosu, kosa će opet gubiti.

Gubitak kose uzrokovan alopecijom areata

Kosa se uvijek ne podnosi ravnomjerno. Čini se da padaju samo na ograničenom području. Čelavne ovalne zakrpe obično se vide iz stražnjeg dijela glave i na vrhu. Možemo se razboljeti u bilo kojoj dobi s alopecijskim areatom; to se odnosi i na žene i muškarce. Do sada su znanstvenici vjerovali da ova vrsta alopecije ima neurotičnu pozadinu. I zato što je češća kod osoba s alergijama, astmom ili vitiligom, smatralo se da u određenoj mjeri također ima genetsku osnovu. No, nedavne studije pokazuju da su uzroci autoimunoloških poremećaja ili abnormalnih odgovora imunološkog sustava. Obrambene stanice – T limfociti – akumuliraju se oko folikula dlake i spriječavaju rast nove kose. Mieszko svibanj biti zaglavi u letargija za mnogo mjeseci, a zatim odjednom deblokirati.

Učini to nužno

Ako je vaša kosa slaba i sklona ispadanju:
Kupite posebne šampone u ljekarni ili frizerski salon.
Lagano ih dišite, operite ih, lagano ih masirate, nemojte trljati ručnikom, osušiti hladnim zrakom.
Pokrijte ih od intenzivnog sunca i klorirane vode bazena. Bolje da ih ne obojite, nemojte stalno dopustiti.
U prehrani ne možete ostati bez vitamina (A, B i E) i mikronutrijenata (željezo, cink, magnezij, selen) koji su potrebni za vašu kosu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here