Rate this post
Piše: Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zagreb

Pušenje duhana danas se smatra jednim od bitnih čimbenika rizika za zdravlje, koje svake godine u svijetu ubije približno šest milijuna ljudi, a među njima više od 600 tisuća nepušača umire od posljedica pasivnog pušenja. Koliko će osoba biti uspješna u prestanku pušenja, ovisi o motivaciji za prestanak, stupnju ovisnosti o cigaretama te podršci koju ima tijekom odvikavanja od pušenja.

Pokazalo se da za prestanak pušenja mogu biti učinkovite kratkotrajne terapijske intervencije, poput savjeta liječnika, kratke motivacijske intervencije te savjetovanja putem telefonske linije pomoći, ali su još učinkovitije intenzivne bihevioralne intervencije, kao što je grupna terapija.

Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Temeljni program škole traje pet dana, a u uvodnom programu nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti.

Program Škole modifikacija je američkog programa – Breathe free plan to stop smoking. Premda se model odvikavanja temelji na radu u grupi, rad je usmjeren svakom pojedincu, od spoznavanja motivacije pojedinca za prestanak pušenja, određivanja tipa pušača do analize dosadašnjih neuspjeha i pronalaženja novih motiva. Pojedinačno se analiziraju prednosti prestanka pušenja, uči o važnosti pozitivnog razmišljanja i trenira vizualizacija sebe kao nepušača. Polaznike grupe također se uči o pravilnoj prehrani, važnosti tjelovježbe i drugo.

Nakon prvog tjedna polaznici se okupljaju u tzv. grupu podrške polaznika koji su prestali pušiti i u kojoj razmjenjuju svoja iskustva, raspravljaju o pojedinačnim problemima vezanim uz odvikavanje od pušenja i nastoje međusobno jedno drugome pomoći da ustraju u svojoj odluci. U sljedećoj fazi, tj. tijekom sljedećih šest mjeseci od prestanka pušenja, polaznike se povremeno kontaktira telefonom kako bi im pružali potporu u apstinenciji te evaluirali učinkovitost programa odvikavanja.

Cilj programa je pružiti stručnu pomoć zainteresiranim pušačima koji žele prestati pušiti. Korisnici ovog programa su pušači koji su motivirani za prestanak pušenja, a zainteresirani su za stručnu pomoć u obliku grupne terapije.

Program provode djelatnici Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Broj polaznika definiran je programom i sastoji se od 8 do 12 tjedana s najviše 15 polaznika. Škola traje pet dana po dva sata na dan, a s radom je započela u listopadu, 2014. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Mirogojska cesta 16.

Grupe podrške održavaju se jednom tjedno tijekom četiri tjedna. Evaluacija uspješnosti programa (telefonski) provodi se nakon tri i nakon šest mjeseci po završetku Škole kada se smatra da su svi polaznici nepušači.
Sve informacije o Školi nepušenja zainteresirani mogu dobiti pozivom na broj telefona Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti 01/3830 066.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here